Arbetsmarknaden för jurister – på ett och på fem års sikt

Arbetsmarknaden för jurister – på ett och på fem års sikt

Vill du arbeta med brottmål? Familjerätt? Företagsjuridik? Oavsett vilket område du vill specialisera dig inom, är chansen till anställning god som jurist med examen (och gärna lite erfarenhet). Arbetsutsikterna är goda i så gott som hela landet, men det är lite lättare på vissa håll än andra.

Idag finns det ungefär 20 000 anställda jurister i landet, vilket gör det till en ganska stor yrkesgrupp. Ungefär 57 procent av dem av kvinnor, medan 43 procent är män. De flesta av jobbet finns i Stockholmsregionen enligt Yrkesregistret (2016, SCB) – men betyder det verkligen att det är här det också faktiskt är enklast att hitta jobb?

Lite mer konkurrens om jobben i Stockholm

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass råder det balans på arbetsmarknaden för jurister i Stockholm, precis som i ytterligare ett antal regioner i landet. I en stor del av landet råder det dock ”liten” eller ”mycket liten” konkurrens om jobben. Den som söker jobb som jurist kan ha alltså ha det lite lättare i till exempel Göteborg eller Malmö, om man litar på Arbetsförmedlingens prognoser.

Samtidigt beror det givetvis på många faktorer. Kanske är du specialiserad inom familjerätt? I sådana fall kan det vara bra att söka sig till en större stad som Stockholm. Här finns ett utrymme för juristbyråer att nischa sig på olika områden, må det så vara familjerätt, asyljuridik eller fastighetsjuridik till exempel. På mindre orter är det desto vanligare att man får arbeta med mer allmänna frågor, och vara lite duktig på det mesta – istället för väldigt duktig på ett begränsat område.

Lättare i många andra städer

Som nämnt i inledningen av den här texten finns majoriteten av jobben i Stockholms län. Det betyder dock inte att det är enklast att hitta ett arbete i huvudstaden. Om du har specialistkompetens inom något område (familjerätt eller brottmål till exempel), kan du dock ha större chans att hitta en arbetsgivare och en byrå som verkligen passar dig, ibland kan det räcka med ett telefonsamtal eller mail inom det område man är intresserad av. Är du specialist på familjerätt kan familjerättstockholm.com vara ett bra val.

Rent generellt råder dock, enligt Arbetsförmedlingen, mindre konkurrens om jobben i städer som Malmö, Lund och Göteborg.  Exakt vad det beror på låter vi vara osagt – men det kan alltså vara lättare att få ett jobb här, även om jobben totalt sett är färre.