Billån med låg ränta

Att ta ett billån med 1,99 % ränta kan verka väldigt lockande. Men det finns några saker man bör tänka på innan man binder upp sig.

Jämför olika lånealternativ

Även om 1,99 % låter som en väldigt låg ränta så kan det finnas ännu bättre erbjudanden. Jämför därför olika bankers villkor ordentligt. Titta inte bara på räntan utan även på avgifter och bindningstider.

Bindningstiden

Ett billån med låg ränta brukar oftast ha längre bindningstider, kanske 5-7 år. Det betyder att du inte kan förhandla om räntan under den tiden. Fundera på om du kan och vill binda upp dig så länge.

Amortering

Även om räntan är låg så bör du amortera ordentligt på lånet. Ju mer du amorterar, desto mindre blir din skuld. Det ger en trygghet om räntorna skulle gå upp i framtiden efter bindningstiden.

Omläggning av lån

Ett vanligt skäl att ta ett billån är för att lägga om dyrare lån till en lägre ränta. Se dock till att det inte finns dolda avgifter som gör att det inte lönar sig i längden.

Restskuld

Om du tar billånet för att köpa bil, fundera på bilens förväntade värdeminskning. Om den förlorar i värde fortare än du hinner amortera ner lånet kan du få problem om du vill sälja den.

Effektiv ränta

Jämför inte bara nominell ränta utan även effektiv ränta, som inkluderar alla kostnader förknippade med lånet. Det ger en mer rättvis bild av vad lånet faktiskt kostar.

Alternativ till billån

Ett billån är inte alltid det bästa alternativet, även med låg ränta. Andra alternativ kan vara privatlån, avbetalning via handlaren eller att spara ihop kontantinsatsen.

Läs på ordentligt!

Innan du bestämmer dig så läs på noga om villkoren för just det billånet. Ta inte bara den låga räntan för given utan förstå alla delar av avtalet. Det kan undvika obehagliga överraskningar längre fram.