Hjälp med konstruktionsritningar, bygglov eller kontrollansvarig?

Hjälp med konstruktionsritningar, bygglov eller kontrollansvarig?

Första steget, inför ett större byggprojekt, är att söka bygglov och inför detta skapa de konstruktionsritningar och andra dokument som behöver skickas med ansökan. Därefter behövs projektledning och en kontrollansvarig. Byggkonsulter kan hjälpa till hela vägen – förutom att genomföra själva byggnationen.

Konstruktionsritningar

Konstruktionsritningar är mycket detaljerade ritningar som visar hur huset är uppbyggt. Med hjälp av dessa kan kommunens handläggare kontrollera att byggnationen uppfyller de byggnadstekniska regler som gäller för just den byggnaden.

Dessa kan användas till:

  • Bygglovsansökan – Efterfrågas generellt vid större projekt
  • Offerter – Konstruktionsritningar har all det underlag som krävs för tydlig offert från byggbolagen
  • Material – I ritningen framgår det, ner till minsta detalj, vad för slags material och dess dimension som ska användas.

Bygglovsritningar

När bygglov krävs är det en rad olika ritningar och dokument som ska skickas in, däribland konstruktionsritningar. Inom bygglovsritningar hittas även fasadritningar, situationsplan och planritningar. Därmed visas hur byggnationen kommer att se ut från flera olika håll och i förhållande till närliggande byggnader.

Vilka bygglovsritningar som måste skickas in med ansökan beror på vad som ska byggas. I vissa fall behövs de inte ens. Det gäller exempelvis när en friggebod ska byggas på en villatomt.

Kontrollansvarig

Kontrollansvarig behövs vid medelstora och stora projekt. Det behövs däremot inte om en privatperson vill genomföra en mindre tillbyggnad eller exempelvis bygga en altan med tak. Det är byggnadsnämnden i kommunen som avgör om ansvarig behövs eller inte.

En enkel lösning är att anlita ett konsultbolag som tar på sig rollen som kontrollansvarig. De tar därmed över ansvaret och kan kontrollera att det sker enligt gällande lagar och branschregler.

När en kontrollansvarig ska anlitas är det viktigt att dessa är certifierade och behörig utifrån projektets omfattning. Detta brukar anges på byggkonsulternas hemsida.

Energiberäkningar

Energiberäkningar handlar om att beräkna fastighetens energibehov vilket därmed kan påverka hur den ska konstrueras. Att göra så energisnål fastighet som möjligt gynnar inte bara miljön utan även ekonomin. Detta både utifrån att det blir mindre kostnad för uppvärmning och för att det går att få bidrag och lägre ränta på lån vid energisnåla fastigheter. En energiberäkning visar bland annat:

  • Vilket behov av värme finns i fastigheten?
  • Hur kan värmebehovet effektiviseras?
  • Beräkning av U-värdet

De företag som erbjuder konstruktionsritningar och bygglovshandlingar kan generellt hjälpa till under hela processen. Från ritning och bygglov till projektering och kontroll.