När du flyttar ut ur ditt hem kan städningen lätt kännas som någonting du vill nedprioritera. Du har helt enkelt en massa andra uppgifter att utföra som känns viktigare eller roligare för dig. Vi förstår att det kan kännas onödigt stressande att behöva städa ur lägenheten innan du flyttar. Å andra sidan är det också väldigt viktigt att du gör detta – i annat fall kan hyresvärdens inhyrande av en städfirma i slutändan stå dig dyrt. Därför är det i de allra flesta fall att boka flyttstädning i Stockholm istället för att strunta i att göra detta.
Men hur går man egentligen tillväga för att göra en sådan bokning på bästa möjliga sätt? Det finns förvisso inga sätt som är direkt rätt eller fel, däremot finns det några oskrivna regler. Nedan går vi igenom vad du bör tänka på när du bokar flyttstäd av en lokal städfirma!
Tips som hjälper dig att boka flyttstädning i Stockholm
Som vi redan har nämnt finns det vissa oskrivna regler när det kommer till bokning av flyttstädning i Stockholm. Genom att ha kolla på dessa kan du enklare boka flyttstäd på ett så smidigt och bra sätt som möjligt. Några exempel på de tips som du bör ta till dig är att:
- Vara tidigt ute med din bokning. God framförhållning är A och O när du ska göra en bokning av något slag. Detta gäller även när du har tänkt boka flyttstäd. Du bör nämligen se till att vara tillräckligt tidigt ute för att säkerställa att städfirman inte är upptagen på annat håll när du behöver dem. En bra tumregel som du kan förhålla dig till är att försöka boka städningen så tidigt som möjligt, d.v.s. så fort du vet vilket datum du ska flytta.
- Vara tydlig med ditt behov. Ett annat bra tips är att vara tydlig med ditt behov när du gör din bokning. Detta för att städfirman ska vara helt införstådd med vilken städtjänst du behöver. Med detta sagt brukar en flyttstädning alltid inkludera vissa tjänster.
- Be om en offert. Du bör be städfirman om en skriftlig offert. Dessutom kan du tjäna på att ta in flera offerter från olika aktörer för att kunna jämföra dessa mot varandra.